Progress Update: Our BIG Summer Project

DSC_0043ecw titleWhen we set our home improvement goals and plans for 2016, the biggest project we wanted to tackle was to install a storage building/garage and a picnic area on the lower portion of our lot. We began this project in late March and the progress has been slower than we had hoped it would be. Back at the end of June, when I last posted about our progress, this was the way our Storage Building/Picnic Area project looked.

DSC_0585ew labeledWe had a leveled lot and an access driveway and the framing for the slab was in place. Shortly after the photo above was taken, the slab was poured.

DSC_0683ewWith the slab in place, we arranged for installation of the steel storage building/garage.

DSC_0847ecwThe building installation was the quickest step in this whole project. The installers arrived just 10 days after we ordered the building and it took them a total of only 10 hours spread over two days to get the building up. We set up folding chairs on the road above the installation site to watch the process. Mr. MT Nest and our neighbor can be seen in the upper right corner of the photo above keeping an eye on the process.

DSC 870ew

DSC 893 ew

DSC 899 ecw

DSC 906ew

DSC_0042ecwIn the weeks since the building was installed, we added gutters and Mr. MT Nest has been busy building a loft  and framing the walls for my craft area underneath the loft. Here’s what that looks like.

DSC_0118ewWe had the backhoe come back to dig for an electrical line to the building, to bury some drainage pipes, and to work on the picnic area. This work was done last week.

DSC_0282ecwLarge rocks were collected from our lot and relocated to build a retaining wall in the bank behind where the picnic shelter will be.

DSC_0287ewHere are the results:

The path leading to the picnic area is more level and gravel was spread on the path.

path ecw

The picnic area was enlarged, leveled, and a load of pea rock was spread. Four holes were dug for the concrete that will support the posts of the picnic shelter.

picnic area ecAnd this is the rock wall created from rocks collected from all over the lot.

wall ewThat’s where we currently stand with this project. We’re waiting for the electrician to complete the wiring and for the electricity to be connected. Then we can proceed with covering the stud walls and adding shelving, work counters, etc. We’ll also be contacting the concrete guys to have them come back and pour supports for the picnic shelter and then we’ll be able to put up the picnic shelter.

We are excited with the progress. This project has taken much longer than we expected it would. But we’re getting close to the time when all future progress will be solely dependent on us rather than waiting for the next step to be completed by a contractor.

 

This post is shared at:

Metamorphosis Monday

The Scoop

Inspire Me Tuesday

Wow Us Wednesday

Foodie Friday and Everything Else

The Inspiration Gallery

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

This entry was posted in Home Improvement. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s